BUX
38349

Leminősítheti Ciprust a Fitch

Negatív kilátásokkal felülvizsgálat alá helyezte Ciprus szuverén adósságának "AA-" besorolását a Fitch Ratings - közölte a nemzetközi hitelminősítő intézet hétfőn. A felülvizsgálat eredményeit várhatóan áprilisban közli a társaság.

MTI-Eco, 2011. január 17. hétfő, 20:13

A Fitch azzal magyarázta a lépést, hogy szükségesnek látja felmérni, milyen kockázatok rejlenek a szigetország gazdaságában bankszektorának Görögországnak való kitettsége, illetve állami nyugdíjrendszere miatt. Nem várható azonban az adósbesorolás egy fokozatnál többel való visszaminősítése - áll a társaság tájékoztatójában.

A Fitch Görögország államadósságát január 14-én minősítette vissza, miközben Ciprus "AA-" besorolását 2010. júniusában erősítette meg. A hitelminősítő péntek este jelentette be, hogy az eddigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal a befektetésre már nem ajánlott "BB plusz" szintre rontotta a hosszú futamidejű görög hazai és küladósság besorolását, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Az előző héten a Moody's Investors Service is bejelentette: ronthat Ciprus "Aa3" adósbesorolásán, elsősorban az ország bankszektorának állapota miatt. A Standard and Poor's novemberben hasonló okokra hivatkozva rontotta le egy fokozattal, "A"-ra a mediterrán ország államadósságának minősítését.