A Capital Economics tanulmánya szerint a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás sokkja olyan precedenst teremthetett, amely után a befektetők már jobban felkészültek az amerikai elnökválasztás esetleges "meglepő" kimenetelére. A június 23-án tartott brit referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, és a népszavazási eredményt a font meredek és tartós gyengülése követte. A Brexit-tapasztalat nyújtotta felkészülési lehetőség mellett Trump győzelmi beszéde is enyhítette a kezdeti piaci sokkot, mivel a beszéd olyan reményeket keltett a befektetők körében, hogy a következő amerikai elnök hivatalba lépése után enyhíteni fogja a kampány során hangoztatott szélsőségesebb elképzeléseit.

A brit EU-népszavazás után sem változott azonnal semmi, és egy ideig nem is fog, de - Theresa May brit miniszterelnök visszatérő kijelentése szerint - "a Brexit Brexitet jelent", és egy idő után valóban ezt fogja jelenteni. Az azonban nem elengedhetetlen szükségszerűség, hogy Donald Trump bármit is megváltoztasson, és "helyénvaló az a kérdésfeltevés, hogy Trump valóban Trumpot jelent-e" - fogalmaznak csütörtöki tanulmányukban a Capital Economics elemzői.

A ház szerint mindemellett élnek olyan remények is, hogy az amerikai politikai berendezkedés részét képező fékek és ellensúlyok rendszere - amelybe beletartozik a konzervatívabb költségvetési alapállású republikánus képviselők ellenállása is - elejét veszi, hogy Trump túlzottan radikális lépéseket tegyen, különösen a költségvetési politikában. A kereskedelmi háború lehetőségével kapcsolatos félelmeket is enyhíthette az a meggondolás, hogy a globalizáció folyamata egyébként is ellenszélbe került, és Trump elnöksége ebben sok újdonságot már nem fog jelenteni. A szakértők ugyanakkor kétlik, hogy Trump teljes mértékben bevezeti a kínai és a mexikói importra általa kilátásba helyezett magas vámokat, és azt is, hogy felmondaná a már megkötött kereskedelmi egyezményeket, bár ehhez jelentős mozgástere van kongresszusi hozzájárulás nélkül is.

Azonban az amerikai elnökválasztás eredményéből fakadó politikai kockázat valószínűleg mindezek ellenére is jelentős és tartós felhajtóerőt ad a biztonságos befektetői menedéknek tekintett piacoknak. A Capital Economics e meggondolásból kiindulva az eddigi 1300 dollárról 1400 dollárra emelte az arany unciájára adott, 2016 végére szóló árfolyam-előrejelzését, és 110 jen/dollárról 100 jen/dollárra módosította a japán fizetőeszközre érvényes prognózisát.

A Fitch Ratings közölte, hogy Trump győzelmének nincs rövid távú hatása az Egyesült Államok lehetséges legjobb, stabil kilátású "AAA" szuverén besorolására, amelyet az amerikai gazdaság egyedülálló erősségei támasztanak alá. Azonban Donald Trump gazdaság- és költségvetés-politikai elképzelései - ha ezeket teljes mértékben megvalósítják - középtávon már negatív hatást gyakorolnának az Egyesült Államok szuverén hitelképességére. Különösen igaz ez Trump adócsökkentési elképzeléseire, mivel az adócsökkentések önmagukban nem elégségesek olyan mértékű gazdasági növekedés elérésére, amely pótolná a kieső költségvetési bevételeket.

A hitelminősítő szerint Trump adócsökkentési elképzelései - ha maradéktalanul végrehajtják - drámai módon emelnék a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát. A Fitch idéz olyan szakmai becsléseket, amelyek szerint a Trump által tervezett mértékű adócsökkentés 6200 milliárd dollárnyi - az idei évre várható amerikai GDP-érték egyharmadával felérő - nettó bevételkiesést okoznának tízévi távlatban a Kongresszus költségvetési hivatalának alapeseti előrejelzéséhez képest. Ez a prognózis már így is a GDP-arányos szövetségi államadósság-ráta 9 százalékpontos emelkedésével számol 2025-ig. Az elnökválasztás után jelentősen romlottak az Egyesült Államok államadós-kockázati mérőszámai.

A Markit Financial Information Services kimutatása szerint az amerikai államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piacbiztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama egyetlen nap alatt 5 ponttal, 23,4 százalékkal 28 bázispontra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű amerikai államkötvény piaci csődbiztosítása most 28 ezer dollárba kerül az irányadó ötéves lejáratra, csaknem negyedével többe, mint egy nappal korábban. Ez továbbra is a világ legjobb szuverén adóskockázati mérőszámai között van, ám a romlási folyamat mértéke és üteme kirívó a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül. A Markit kimutatása szerint a legfejlettebb ipari gazdaságok szuverén CDS-díjszabásai 1-4 százalék közötti mértékben emelkedtek a hét eleje óta.