Lemond a korrupciós botrányba keveredett dél-afrikai elnök

Lemondásra szólította fel a dél-afrikai elnököt, Jacob Zumát pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetősége kedden. A BBC beszámolója szerint Zuma elfogadta az ultimátumot, de csak az elkövetkező három-hat hónap múlva távozik tisztségéből.
Domokos László, 2018. február 13. kedd, 18:50
Fotó: AFP

A kormányzó ANC végrehajtó bizottságának maratoni hosszú, nyolcórás ülésén 48 órát adtak a korrupciós botrányok sorozatába keveredett politikusnak, hogy lemondjon. Miután azonban erre a hírek szerint nem mutatkozott hajlandónak, további tanácskozás után a párt vezetése a visszahívás mellett döntött - jelentette az ANC egyik vezető személyiségére hivatkozva a Reuters hírügynökség és a helyi sajtó. Zuma később beleegyezett a lemondásba - írta a hvg.hu az MTI híre alapján.

A 75 éves Zuma 2009-től volt elnök, második mandátuma 2019-ben járt volna le.

A Dél-afrikai Köztársaság sajtója már január vége felé arról adott hírt, hogy az ANC lemondásra kényszerítené Zumát, akit a párt élén decemberben Cyril Ramaphosa alelnök váltott. Az ANC akkor nem vallott színt, közleményében csak annyit írt, hogy "határozottan és eltökélten igyekszik helyreállítani a bizalmat a nép és a mozgalom között".

Fotó forrása: GABRIEL BOUYS / AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK