A flamand kereszténydemokrata politikus annak nyomán távozik tisztségéből, hogy bírálatokat kapott az állami tulajdonú Belfius bank - a csődbe jutott francia-belga Dexia bank utódja - és egy flamand keresztény szakszervezet között kirobbant vita kezelésmódja miatt. "Mikor a por majd elül, ki fog derülni, hogy semmi alapja az engem ért szemrehányásoknak. Ez azonban nem változtat azon, hogy most túl sok energiámat veszi el a hamis vádak megválaszolása" - mondta lemondását bejelentő sajtótájékoztatóján a 49 éves politikus.

Vanackere 2011 decemberében lett pénzügyminiszter, azt megelőzően két éven át a külügyi tárcát irányította.ű

A személyét ért vádak azzal kapcsolatosak, hogy a Belfius igazgatótanácsának egyik tagjáról, Wouter Devriendtről különböző híresztelések kaptak lábra, egyebek közt az, hogy "konzultáns" volt Vanackere kabinetjében.

"Devriendt úr, akit nagyra becsülök, nem tagja a kabinetemnek, kezdettől fogva ezt mondtam. Ám pokolian nehéz elegánsan kommunikálni, ha kiforgatják az ember szavait" - fogalmazott Vanackere.

A politikus közölte, hogy meg kívánja őrizni a flamand kereszténydemokraták színeiben szerzett parlamenti mandátumát.

Elio Di Rupo belga miniszterelnök - aki szocialista párti vallon politikus, és hatpárti, széles koalíció élén vezeti az országot - nyilatkozata szerint sajnálattal vette tudomásul Vanackere távozását. Egyúttal köszönetet mondott neki "a nehéz politikai és gazdasági körülmények között végzett hatalmas munkájáért".