Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

 

"Az az érzésem, hogy elvégeztem azt, amit meg kellett tennem: kidolgoztam a külügyminisztérium európai stratégiáját" - fogalmazott a 41 éves Mitchell, aki 2017-ben egy kutatóintézet éléről került a külügyminisztériumba.

A diplomata hangsúlyozta, hogy "a világ legjobb diplomatáival" dolgozott együtt és ez "figyelemre méltó tapasztalat" volt, de most már több időt szeretne tölteni a családjával.

Robert Palladino külügyi szóvivő Twitteren közölte, hogy Wes Mitchell lemondása február 15-én lép érvénybe.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője - szintén Twitter-bejegyzésben - dicsérte a távozó államtitkár "csodálatos" munkáját.

A távozásról hírt adó The Washington Post című lap idézte Mitchell interjúját, amelyben a diplomata azt mondta: távozása nem a kormányzat politikája vagy a külpolitikai irányvonal elleni tiltakozás. Egyben dicsérte Mike Pompeo vezetési képességeit és külpolitikai vízióját. "Teljes mértékben támogatom őt, munkáját, az itteni vezetői csapatot" - fogalmazott.

A The Washington Post megjegyezte: "Mitchell megfordította az előző elnök, Barack Obama kormányzatának kelet-közép-európai politikáját". Megemlítette: Mitchellnek oroszlánrésze volt abban, hogy a magyar külügyminiszter tavaly Washingtonban tárgyalt Mike Pompeo külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval.

Kedden felhívta az amerikai külügyminiszter Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.