Lemondott az egyik az uniós biztos

Lemond a posztjáról Krisztalina Georgieva uniós költségvetési biztos, hogy vezető tisztséget vállaljon el a Világbanknál - jelentette be pénteken Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
MTI, 2016. október 28. péntek, 18:44
Fotó: Reuters

A bizottsági tájékoztatás szerint Georgieva lemondása legkésőbb 2016. december 31-én lép hatályba, attól függően, hogy mikor sikerül elfogadni a jövő évi uniós költségvetést.

Sajnálattal fogadtam Krisztalina Georgieva döntését, miszerint lemond az Európai Bizottságban elfoglalt tisztségéről. A tény, hogy vezető szerepre kérték fel a Világbanknál, elismerése Krisztalina Georgieva tehetségének és szakmai hozzáértésének. Őszintén gratulálok az új posztjához - írta közleményében Juncker.

A bolgár biztos portfólióját Günther Oettinger, az Európai Unió digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja fogja átvenni, aki "komoly politikai tapasztalattal és kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezik az Európai Parlamentben és a tagállamokban".

Bulgáriának jogában áll új tagot jelölnie a huszonnyolc tagú bizottságba, a portfóliók elosztása azonban a bizottsági elnök hatásköre, és a biztosok személyét az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A Világbank közleménye szerint Georgieva a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank, illetve a Nemzetközi Fejlesztési Társulás vezérigazgatói posztját kapja meg: a Világbanknak ez a két fő alkotóeleme.

HOZZÁSZÓLÁSOK