Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kancellár szerint a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha Kickl önként lemond tisztségéről. Kurz maga nem távolíthatja el Kicklt a pozíciójából, ezt csak a szövetségi elnök Alexander Van der Bellen teheti meg, neki javasolta a belügyminiszter menesztését - idézi az Index.hu.

Az FPÖ adta eddig az osztrák kormányban a közlekedési, innovációs és technológiai minisztert, Norbert Hofert, a külügy- és integrációs miniszter Karin Kneisslt, a munkaügyi, szociális, egészségügyi és fogyasztóvédelmi miniszter Beate Hartinger-Kleint és a védelmi miniszter Mario Kanuseket, míg a szövetségi alkancellár Heinz-Christian Stache volt a közszolgálati és sportminiszter is, ők távoztak.

A belügyminiszter eltávolítása komoly hatással lehet az osztrák kormányzásra, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanis betartotta korábbi ígéretét, miszerint kész visszahívni valamennyi miniszterét az Osztrák Néppárttal (ÖVP) közösen alkotott kormánykoalícióból, ha a kancellár megválik Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztertől a hétvégi videós botrány miatt. Ezzel viszont Kurz kormányának legfontosabb posztjait jelenleg nem tölti be senki napokkal az EP-választás előtt.

Herbert Kickl, Ausztria egyik legismertebb politikusa újságíróknak elmondta: az FPÖ álláspontja szerint az lenne a normális eljárás, ha minisztereik hivatalban maradnának mindaddig, amíg az előrehozott választások nyomán az új tárcavezetők leteszik hivatali esküjüket.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a szeptemberi előrehozott választásokig szakértőkkel igyekszik pótolni a távozó minisztereket. Fordulatot hozhat azonban, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták (SPÖ) bejelentették: bizalmatlansági indítványt kezdeményeznek a parlamentben Kurz azonnali leváltására. Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke elmondta, a választásokig szakértői kormány felállítását javasolják, mert csak egy ilyen intézkedés jelenthet "jó és tartós megoldást" - írja az Index.