Klimkin a Facebookra feltöltött videoüzenetében közölte, hogy megírta a lemondásáról szóló nyilatkozatot, és hétfőn el is küldi a parlamentnek és Volodimir Zelenszkij megválasztott államfőnek, akit aznap iktatnak be hivatalába.

A döntéséről előre értesítette Zelenszkijt, ahogy arról is, hogy kész segíteni elnöki munkáját. Ugyanakkor véleménye szerint az új államfőnek meg kell kapnia a jogot arra, hogy saját külpolitikai csapata legyen, saját stratégiával. "Úgy gondolom, ez így helyes emberileg, és így helyes a politika kultúra szempontjából, amire végső soron szükségünk van."

Klimkin elindul képviselőjelöltként a következő parlamenti választáson. Azt egyelőre nem árulta el, hogy melyik párt színeiben. Annyit mondott, hogy olyan csapattal indul, amellyel közös értékeket képvisel és azonos érzelmeket táplál. "Sok ötletem van, és remélem meg tudom őket valósítani a politikai életben."

Pavlo Klimkint 2014. december 2-án nevezte ki a parlament külügyminiszternek. Az ukrán alkotmány értelmében a kormánytagok közül az államfő joga kinevezésre a parlament elé terjeszteni a külügy- és a védelmi minisztert. A kabinet többi tagját a törvényhozás választja és nevezi ki.

Olekszandr Turcsinov, a védelmi tanács vezetője Petro Porosenko leköszönő államfőnek nyújtotta be pénteken lemondását. A dokumentumban az államfőváltással indokolta döntését. Közölte továbbá, "hogy az Ukrajnával szembeni orosz katonai agresszióra" való tekintettel készen áll a katonai szolgálatra bármelyik alakulatban, hogy a jövőben is részt vehessen az ország védelmében. Turcsinov 2015 januárjától állt a nemzetbiztonsági és védelmi tanács élén.

30 napig nem lehet feloszlatni a parlamentet

A kisebbik ukrán kormánypárt, a Népi Front pénteken bejelentette, hogy kilép a kormányzó koalícióból; az új koalíció megalakulására 30 nap áll rendelkezésre, és ez idő alatt nem oszlatható fel a parlament - írta az MTI.Makszim Burbak, a Népi Front frakcióvezetője a plenáris ülésen jelentette be képviselőcsoportja kilépését a koalícióból. Felszólította a frakciókat, hogy mihamarabb kezdjenek konzultációkat az új koalíciós többség megalakításáról. A Népi Front lépését az előzte meg, hogy csütörtökön a parlament május 20-ára tette Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök beiktatását. Ezzel lehetősége nyílt Zelenszkijnek arra, hogy még az október 27-én esedékes parlamenti választás előtt feloszlassa a törvényhozást, és előrehozott választást írjon ki. Zelenszkij tanácsadója, Dmitro Razumkov egy tévényilatkozatában ki is jelentette, hogy az új elnök fel fogja oszlatni a parlamentet.Az alkotmánynak megfelelően a parlamentben új koalíció alakul, ezért a parlament a soron következő választásokig, 2019. október 27-éig működik. A kormány és a miniszterelnök az új összetételű parlament összehívásáig látja el feladatait - közölte Burbak, majd átadta a frakciója kilépéséről szóló nyilatkozatot Andrij Parubij házelnöknek. A szintén a Népi Front frakciójához tartozó házelnök ezt követően bejelentette, hogy az "Európai Ukrajna" elnevezésű parlamenti koalíció május 17-én befejezte működését.