A leváltott miniszterhelyettesek - a poszton maradó kollégáikkal együtt - azután nyújtották be az ilyenkor szokásos lemondást, amikor tavaly decemberben Morawiecki a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kormány átalakítása keretében a miniszterelnöki posztra lépett. A lengyel jogrend szerint a kormányfő három hónapon belül dönt a lemondások elfogadásáról, ez a határidő most telt le.

"Úgy folytatjuk tovább reformjainkat, hogy a kormány kevésbé politikus, és kissé inkább hivatalnoki legyen" - mondta el hétfői Morawiecki. A menesztések fő célja a strukturális változások megvalósítása.

A változások előkészítésekor összehasonlító elemzéseket készíttetett, ezek alapján a többi uniós tagállamban bevált gyakorlatból merített tapasztalatot.

Morawiecki kilátásba helyezte: következő két héten belül újabb miniszterhelyettesek lemondását fogadja majd el, így a távozók összesen mintegy huszan lesznek. Korábbi bejelentések szerint a lengyel kormányfő végeredményben negyedével faragná le a meglévő miniszterhelyettesek létszámát, majd jelentősen korlátozná a minisztériumok politikai kabinetjeinek létszámát is.

A kormányfő bejelentette továbbá, hogy olyan törvényjavaslatot nyújt be, amelynek alapján az államtitkár-helyetteseket nem politikai szempontok alapján neveznék ki, hanem független állami tisztségviselőkként foglalkoztatnák.

A leváltott tisztségviselők közül egyesek más posztokon teljesítik az eddig rájuk bízott feladatokat. A kormányfő januártól kezdve leállította a minisztereknek és helyetteseiknek járó jutalmak kifizetését.

A kép forrása: Reuters