Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lemondott Tim Farron, az Európai Unió-párti, ellenzéki brit Liberális Demokrata Párt vezetője szerdán személyes okokra hivatkozva - írja az Inforádió.

A 47 éves politikus pártja nem szerepelt túl jól az előrehozott választásokon, és pusztán 12 mandátumot szerzett a 650 fős parlamentben.

A Liberális Demokrata Párt volt az egyetlen olyan országos tömörülés, amely új népszavazást írt volna ki az Európai Unióhoz tartozásról. Farront hevesen bírálták a liberális demokraták kiábrándító választási kampánya után, és többször állították pellengérre keresztény vallása, illetve a melegekhez való hozzáállása miatt.

"Elnökségem legelső napjától fogva a keresztény vallásomat firtató kérdésekkel szembesültem" - mondta Farron. "Próbáltam elegánsan és türelmesen megválaszolni ezeket.

Néha a válaszaim okosabbak is lehettek volna." A politikus szerint vallásának középpontba kerülése elvonta a figyelmet a lényegesebb dolgokról. A liberális demokraták belügyi szóvivője is lemondott szerdán Farron nézeteit illető aggályai miatt.

Farron úgy vélte, lehetetlen hitét megőrizve egy haladó szellemiségű, liberális párt élén maradnia annak ellenére, hogy sohasem próbálta meg ráerőszakolni nézeteit másokra. A liberális demokraták 2010-ben részt vettek a David Cameron vezette konzervatívok koalíciós kormányában, de Farron a jelenlegi választások után jelezte: sem a Theresa May brit kormányfő irányította torykat, sem a Munkáspártot nem kívánja támogatni a kormányalakításban.

A politikus a következő hónapban távozik a tömörülés éléről. A pártelnöki tisztségért folyó küzdelem favoritjainak Vince Cable és Jo Swinson számítanak.

(Címlapkép: MTI/AP/PA/Danny Lawson)