Ivan Iszkrov mandátuma ősszel járt volna le, de az előző parlament a tavasszal meghosszabbította azt. Az eljárást azonban a jelenlegi kormánypártok kifogásolták. A bolgár jegybank elnöke - aki korábban a kormányzó Nemzeti Mozgalom Második Szimeon (NDSZV) országgyűlési képviselője volt - azzal indokolta lemondását, hogy helyettesét elmozdította a nyári országgyűlési választások után hatalomra került parlament.

Iszkrov 2003 októberétől töltötte be a posztot. A jegybankelnöki mandátum hatéves. 

Bulgáriában az 1997-ben kialakult gazdasági válság orvoslására bevezették a valutatanácsi rendszert, a leva árfolyamát a német márkához, utóbb az euróhoz kötötték. Ezzel a jegybank monetáris politikai eszközei gyakorlatilag megszűntek. 

Iszkrov következetes híve a valutatanácsi rendszernek. Legutóbb szerdán Szófiában, gazdasági szakemberek előtt Iszkrov a BNB legfontosabb feladatának a leva rögzített árfolyamának megőrzését és a bankrendszer stabilitásának biztosítását nevezte. Óvott attól, hogy az állami intézmények lehetséges szerepét felértékeljék a válságkezelésben. Határozottan kiállt amellett, hogy Bulgária nem engedheti meg magának a költségvetési hiányt, mert csak így őrizheti meg a külföld bizalmát. Egyben meggyőződésének adott hangot, hogy Bulgáriában a gazdasági válság akkor enyhülhet, amikor az ország fő gazdasági partnereinél is megindul a növekedés. Iszkrov szerint a bolgár gazdaság magától alkalmazkodik az új feltételekhez, amennyiben a leva rögzített árfolyama és a fiskális fegyelem fennmarad. 

Utóbbi szükségességében nincs vita a Bojko Boriszov vezette új kormány és a bolgár jegybank között. Az elmúlt napokban határozott költségmegtakarítási lépésekről döntött a kormány, azonban a parlamenti többség megőrzése érdekében több területen is engednie kellett, így politikai szakértők szerint az egyensúlyi költségvetés megőrzése nem lesz könnyű feladat. 

A bolgár pénzügyminiszter a Pari című bolgár lapnak adott nyilatkozatában eddigi működése legnagyobb eredményének nevezte, hogy sikerül a második félévben a kiadásokat 15 százalékkal csökkenteni. Az idei évben Bulgária beadja kérelmét az euróbevezetés előszobájaként emlegetett ERM-II. árfolyamrendszerhez való csatlakozásra. Korábban a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a valutatanácsi rendszer az euró tervezett bevezetéséig fennmarad Bulgáriában.