Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A súlyos gazdasági és pénzügyi válságba került Argentína és a Nemzetközi Valutalap között gőzerővel folynak a tárgyalások a június elején kötött hároméves, 50 milliárd dolláros készenléti hitelmegállapodás végrehajtásának felgyorsításáról.

Luis Caputo jegybankelnök lemondásának hírére zuhanórepülésre váltott az argentin peso, és 6,70 százalékos mínuszba került a dollárhoz képest. Az év eleje óta értékének 50 százalékét veszítette el az argentin fizetőeszköz a dollárhoz képest.

A jegybank közleményében hangsúlyozta, hogy személyes okok miatt nyújtotta be lemondását az államfőnek Luis Caputo, aki "bizonyos abban, hogy a Nemzetközi Valutaalappal való új megállapodás helyreállítja a költségvetési, pénzügyi, monetáris és devizapiaci helyzetet iránti bizalmat".

Argentin elemzők szerint inkább arról van szó, hogy félreállították Caputót, mivel a jegybank és a valutaalap között nézeteltérések alakultak ki a monetáris politikát illetően.

Már péntek óta terjengtek híresztelések (a lemondásról), az IMF és a központi bank közötti konfliktus miatt, és különben is Caputo csak megbízott, nem kinevezett kormányzó volt - mutatott rá Fausto Spotorno argentin közgazdász, hozzátéve, hogy a kormány számára a valutaalappal való megállapodás elsőbbséget élvez.

Mauricio Macri államfő egyik bizalmasaként Luis Caputo pénzügyminiszter volt, mielőtt a nemzeti bank élére került június közepén. A jegybank elnöki székében Guido Sandleris közgazdász, volt gazdasági államtitkár váltja.

Argentínában kedden 24 órás általános sztrájkot tartanak a munkavállalók. Nem működik a legnagyobb kikötő, százával törölték a légi járatokat, megállt a tömegközlekedés, nem nyitottak ki a boltok, nincs tanítás sem, tiltakozásul a kormány gazdaságpolitikája ellen. A szakszervezetek a 40 százalékot meghaladó infláció kompenzálását kérik a kormánytól, amely szeptember elején megszorításokat vezetett be, hogy csökkentse a költségvetés hiányát, és stabilizálja a gazdaságot.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága a második negyedévben 4,2 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest és 3,9 százalékkal az első negyedévhez viszonyítva. Az utóbbi négy év legrosszabb gazdasági teljesítményét főleg az idézte elő, hogy a szárazság következtében katasztrofálisan alakult a mezőgazdasági termelés.

Argentin sajtóértesülések szerint már szerdán bejelenthetik, hogy az IMF és Argentína megkötötte az újabb egyezséget. Egy argentin kormányzati forrás hétfőn azt közölte, hogy az 50 milliárd dollárt 3-5 milliárd dollárral megemelhetik. A befektetők azonban abban reménykedtek, hogy a valutaalap 10-20 milliárd dollárral toldja meg az Argentínának nyújtott segítség mértékét az adósságszolgálati terhek enyhítésének érdekében.

A kép forrása: Pixabay.