Lemondott a pénzügyminiszter

Lemondott Jim Flaherty kanadai pénzügyminiszter, aki a hét legfejlettebb ipari ország (G7) legrégebben hivatalban lévő tárcavezetője volt ezen a poszton.
MTI-Eco, 2014. március 19. szerda, 07:36
Fotó: Reuters

A 64 éves Flaherty személyes okokra hivatkozott lemondásának bejelentésekor, és közölte, hogy visszatér a magánszektorba" Azt azonban hozzátette, hogy nem egészségi állapota áll a döntés hátterében. (A miniszter tavaly egy ritka bőrbetegséggel küzdött, amely egyes hivatali teendőiben is akadályozta.)

A nemzetközi pénzügyi színtéren is nagyra becsült Flaherty fő célja a nemzetközi gazdasági válság idején mélyen deficitessé vált kanadai államháztartás egyensúlyának megteremtése volt, és - mint közleményében írta - ez a jövő évi büdzsével minden bizonnyal teljesül is.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök - akinek Flaherty egyik legfontosabb munkatársa volt 2006-os hivatalba lépésük óta - méltatta a pénzügyminiszter munkásságát, és jelezte, hogy távozását sajnálattal veszi tudomásul, de elfogadja. Közölte azt is, hogy hamarosan dönt Flaherty utódjának személyéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK