Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerbiai kormányból való távozásának fő okaként a politikus azt nevezte meg, hogy nem egyezik véleménye Aleksandar Vucic miniszterelnökkel a reformok végrehajtásának tempójáról. Hozzátette: abban továbbra is azonos az álláspontjuk, hogy Szerbiának gazdasági reformokra van szüksége.

Vucic korábban szigorú megszorító intézkedéseket jelentett be, közöttük a közszférában dolgozók számának csökkentését és az ország költségvetésének rendezését. A szerb kormány szombaton két reformintézkedést is elfogadott, az egyik a nyugdíjakat, a másik pedig a fizetéseket érinti. A kormányfő az ülést követően kijelentette: 8-9 év után a kormány most először döntött reformtörvényekről. Krstic viszont saját szavai szerint ezeknél mélyebb reformintézkedéseket szeretett volna elfogadtatni, valamint azokat gyorsabban végrehajtatni.

A kormányülést követően a távozó pénzügyminiszter újságíróknak azt mondta: legalább 20 százalékos nyugdíjcsökkentést, valamint a közszférában dolgozók béreinek minimum 15 százalékos csökkentését, illetve legalább 160 ezer közszolga elbocsátását szerette volna elérni, illetve azt is, hogy az áram árát 30 százalékkal megemeljék. Szerinte a kormányfőnek túl jó szíve van, ezért nem hajlandó ezekre a drasztikus intézkedésekre, de ugyanezért szereti és támogatja őt a lakosság nagy része.

Lazar Krstic tavaly szeptember óta vezette a pénzügyi tárcát, vagyis az előző kormányátalakítás óta, és a márciusi előre hozott választások után is őt bízta meg ezzel a feladattal Vucic. A pénzügyminisztérium vezetését az új tárcavezető kinevezéséig Dusan Vujovic gazdasági miniszter veszi át - jelentette be Vucic, hozzátéve, hogy Krstic továbbra is a kormány pénzügyi tanácsadója marad.