Lemondott az ENSZ-békefenntartók parancsnoka

Lemondott a Közép-afrikai Köztársaságba vezényelt ENSZ-békefenntartók parancsnoka szerdán, mert súlyos bírálatok érték a katonái által állítólag elkövetett szexuális és más jellegű bűncselekmények elleplezéséért.
MTI, 2015. augusztus 12. szerda, 22:33
Fotó: Reuters

A szenegáli Babacar Gaye lemondását azonnal elfogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár (képünkön), aki ezt maga jelentette be a sajtónak New Yorkban. A világszervezet első embere csütörtökre rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ENSZ összes békefenntartó missziójának parancsnokát, hogy megerősítse számukra: kötelességük azonnal jelentést tenni a kéksapkások visszaéléseivel kapcsolatos állításokról, valamint azokat azonnal és határozottan kivizsgáltatni.

Stephane Dujarric, a főtitkár szóvivője példátlannak nevezte egy ilyen magas rangú ENSZ-tisztségviselő menesztését. Dujarric szerint a közép-afrikai békefenntartó erőket 57 rendbeli lehetséges kötelességszegéssel, ezen belül 11 rendbeli lehetséges nemi erőszakkal vádolják. A szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a vádakban hány békefenntartó érintett.

A közép-afrikai stabilizáló erőt (MINUSCA) 2014 áprilisában állították fel a helyi keresztények és muzulmánok közötti véres konfliktus lecsillapítása érdekében, Gaye tábornok pedig három hónappal később vette át annak vezetését.

A sajtóhoz is eljuttatott lemondó levelében egyébként Babacar Gaye azt állította, hogy keményen fellépett az általa tapasztalt negatív jelenségekkel szemben, és hogy "sok" békefenntartót hazaküldött. A tábornok szerint a közép-afrikai ENSZ-misszión túlmutató "rendszerszerű problémák" folytatódni fognak, és azok megkövetelik, hogy a világszervezet legmagasabb szintjén mérlegeljék őket.

Gaye távozása egy nappal követte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jelentésének nyilvánosságra hozását, amelyben azzal vádolták a békefenntartókat, hogy a fővárosban meggyilkoltak egy 16 éves fiút és az apját, és egy másik incidensben korábban megerőszakoltak egy 12 éves lányt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthus, 2015.08.13 06:52

@rw2:

Eleve nem is a deklarált céljára találták ki, hanem falnak nyugat politikai, katonai vagy gazdasági lépéseinek leplezésére. Az ENSZ soha nem lesz világkormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.08.12 23:35

ENSZ=Népszövetség
Tökéletesen alkalmatlan a deklarált feladatára. Az állandó BT tagok vétójoga pedig ezt még tetézi is, viccet csinálva az egészből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html