"Biztos vagyok benne, hogy a frakció új vezetője is ki fog állni egy szociálisan igazságosabb és hatékonyabb Európa megteremtése mellett. Ez politikai és jogi kötelességünk. Minél tovább habozunk, annál nagyobb teret nyernek Európában a szélsőségesek, akik veszélybe sodorják az Európai Unió létét" - Pittellát az MTI.

"Olaszország és Európa jövője szempontjából is rendkívül aggasztó a választások eredménye, ami közvetlen következménye az éveken át tartó megszorító politikának és az európai szolidaritás hiányának a migrációs válság kezelésében. A szélsőséges és Európa-ellenes érzések szele már évek óta fúj a kontinens mindegyik államában" - fogalmazott.

A március eleji olasz választásokig a német Udo Bullman helyettesítette Pittellát a frakció élén. Ügyvivő elnökként szerdától Maria Joao Rodrigues alelnök fogja vezetni a csoportot.

A képviselőcsoport a tájékoztatás szerint várhatóan március 20-án választ új elnököt. Erre a szakértők Bullman mellett elsősorban a szlovén Tanja Fajont tartják esélyesnek.

A kép forrása: AFP