Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek - jelentette be a kairói televízióban pénteken kora este Omar Szulejmán alelnök.

A Tahrír téren óriási ünneplés kezdődött a hír hallatán, a nép megdöntötte a rendszert - kiabálták zászlókat lengetve, s városszerte dudálással jelezték örömüket az autósok.

"Az ország nehéz körülményei között Hoszni Mubarak elnök úgy döntött, hogy elhagyja az államfői posztot. Az állam ügyeinek intézésével a fegyveres erők tanácsát bízta meg" - mondta Szulejmán.

Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa leváltja a kormányt, és felfüggeszti a parlament mindkét, alső és felső házának működését - jelentette az al-Arabíja hírtelevízió.

Az erről szóló közleményt rövidesen közreadják. Az ország irányítását átvevő katonai tanács élén Mohamed Huszein Tantáui védelmi miniszter áll - közölte a dubaji székhelyű televízió.


Az ünneplés az egész országra kiterjedt, az emberek az utcákra özönlenek - tűnik ki a jelentésekből. Kairóban egymillió, Alexandriában 4-500 ezer ember ünnepel.


Barack Obama amerikai elnök egyenes adásban nézte a kairói bejelentést - közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az elnök beszédet fog mondani Mubarak lemondásáról. Brüsszelben Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Mubarak "meghallotta a nép hangját".


Örömünnep tört ki Tuniszban is, a másik észak-afrikai arab ország fővárosában, ahol egy hónapja szintén megdöntötték a diktatórikus rendszert.


"Meggyőződésem, hogy ez most a békés, tartós és demokratikus változás történelmi jelentőségű napja" - kommentálta pénteken Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke Mubarak lemondásának hírét. Az EP-elnök teljes támogatásáról biztosította az egyiptomi népet, és hangsúlyozta, hogy "mindez csak a tartós változásokhoz vezető hosszú út kezdete". Szerinte most az a legfontosabb, hogy "gondosan megoltalmazzák az elnyert szabadság virágait".


Izraelben azt remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak "zökkenőmentes" lesz Hoszni Mubarak elnök lemondása után - mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. A Gázai övezet örömmámorban úszik - jelentette a francia hírügynökség.

Polgári, demokratikus kormányzat kialakulásához kell vezetnie az egyiptomi átmenetnek - mondta péntek esti nyilatkozatában David Cameron brit miniszterelnök.