Putyin szerint a munka termelékenységének tíz év alatt meg kell duplázódnia, a kulcságazatokban pedig 3-4-szeresére kell nőnie, és az egy főre jutó GDP-nek el kell érnie a 35 ezer dollárt, ami több, mint például Olaszország vagy Franciaország mai mutatója.

A nyersanyagok terén mutatkozó kedvező konjunktúra nem jelenti azt, hogy el lehet lankadni, a lehető leghamarabb új gazdaságfejlesztési modellre kell átállni, és a belső piacra, a nyersanyagokon kívüli ágazatok fejlesztésére, az intézmények minőségének javítására és az üzleti élet aktivitására kell helyezni a hangsúlyt - mondta Putyin. A helyreállt növekedésből származó energiát az innovációs fordulatra, a strukturális változtatások előmozdítására kell fordítani - mondta. Az iparosítás és az orosz technológiai fejlődés új hullámát kell beindítani, meg kell teremteni az "okos", fejlett technológiát hozó, hosszú távú befektetések beáramlásához szükséges feltételeket - emelte ki.

A kormányfő kijelentette: az országnak nyugodt fejlődésre van szüksége, nem kellenek viszont "megalapozatlan liberalizmusra és szociális demagógiára épülő" kísérletek.

Oroszország látja, hogy a gazdaságpolitikára vonatkozó tanácsok hogyan válnak egyes európai országokban a szuverenitást fenyegető tényezővé, és ezt nem fogja megengedni - mondta Putyin. A tanulság mindannyiunk számára az, hogy az állam gazdasági tehetetlensége, a külső sokkokkal szembeni állóképesség hiánya elkerülhetetlenül fenyegetéssé válik a nemzeti szuverenitás számára - mondta.

Oroszország és az Európai Unió integrációjának célját az erős kontinentális európai piacban látja az orosz kormányfő, és párbeszédet javasolt a technológiai és gazdasági partnerségről, hosszabb távon szabadkereskedelmi övezet kialakításáról, később pedig esetleg a gazdasági integráció még szorosabb formáiról.

Hangsúlyozta, hogy a kormány minden körülmények között teljesíti az állampolgárokkal szemben vállalt szociális kötelezettségeket.

Megfigyelők szerint Putyin beszámolója már az őszi parlamenti, és a jövő tavaszi elnökválasztást megelőző kampány része.