A módosítást a vezető kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) múlt csütörtökön már jelezte, amikor a szejm véglegesen jóváhagyta a levélszavazásról szóló törvényt. Ezt megelőzően a PiS és az Egyetértés párt alkotta kormánykoalíción belül megegyezés született az eredetileg május 10-re kiírt elnökválasztás elhalasztásáról - írja az MTI.

A javaslat szerint a szavazást hagyományos formában, szavazóhelyiségekben tartanák meg. A választók azonban levélben is voksolhatnának, amennyiben erre vonatkozó szándékukat legkésőbb a választás előtt öt nappal jelzik a polgármesteri hivatalnál.
Az eredeti választási időpont előtt bejegyzett jelölteknek nem kell újból regisztrálniuk.

A választás legesélyesebb jelöltjének jelenleg a hivatalban lévő államfőt, Andrzej Dudát tekintik. A fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció részéről hétfőn olyan nyilatkozatok hangzottak el, melyek nem erősítették meg egyértelműen az eddigi jelölt, a választási kampány során népszerűségéből sokat vesztő Malgorzata Kidawa-Blonska indulását.

A május 10-i szavazást kizárólag levélformában tartották volna meg. Ezt a formát nevezte továbbra is egészségügyi szempontból a legbiztonságosabbnak Lukasz Schreiber tárca nélküli miniszter, amikor a PiS képviselőinek hétfő esti sajtóértekezletén a módosító javaslatot ismertette. Schreiber közölte: amennyiben a választás előtt kedvezőtlenül alakulna a járványügyi helyzet, figyelembe kell majd venni Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter aktuális javaslatait.

Schreiber szerint a tervezet eleget tesz a korábban megfogalmazott ellenzéki elvárásoknak, biztosítja azt is, hogy a szavazásban minden választópolgár részt vehessen. Ezenkívül megerősíti az országos választási bizottság szerepét, amely testület feladatai korábban a járványintézkedések kapcsán részben a lengyel postára hárultak.

A PAP hírügynökség értesülései szerint a szejm már kedden rendkívüli ülést tart, amelyen a javaslatot megvitatják. Az alsóházban a PiS-frakció többségben van, ezért a javaslatot ott várhatóan jóváhagyják, később viszont az még az ellenzéki többségű szenátus elé is kerül. A felsőház, kihasználva a törvényes 30 napos határidőt, újból késleltetheti a módosítás végleges elfogadását, amint ez a végül meghiúsított május 10- i szavazás esetében is történt.

A hivatalos időpontot Elzbieta Witek alsóházi elnök hirdeti meg a legközelebbi napokban, a szavazást az ezt követő 60 napon belül meg kell rendezni. A Radio Wnet konzervatív rádiócsatorna vasárnapi, hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a választást június 28-án tartanák, ami egy hosszabb szenátusi eljárás esetében is megvalósítható lenne.