Lengyel elnökválasztás: Kaczynski meghátrált

A vasárnapi elnökválasztás elhalasztásáról adott ki szerda éjjel közös nyilatkozatot a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski, valamint a májusi szavazást a koronavírus-járvány miatt ellenző kisebb kormánykoalíciós párt, az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin.
K. Kiss Gergely, 2020. május 6. szerda, 23:30
Fotó: Reuters

Gowin a nyilatkozatban beleegyezett abba, hogy a későbbi elnökválasztást levélszavazás formájában tartsák meg, amint ezt a kormánypárti többség korábban javasolta. A Gowin vezette kispárt támogatása nélkül a levélszavazást lehetővé tevő kormánypárti törvénymódosításnak nem lenne meg a szükséges támogatottsága a csütörtöki alsóházi szavazáson. Az ellenzék ugyanis a járványhelyzetre hivatkozva ellenzi a levélszavazást és az elnökválasztás idei megtartását - írja az MTI.

A nyilatkozat szerint a vasárnapra kiírt választást nem tartják meg, a szavazás új időpontját az ebben illetékes alsóházi elnök "az első lehetséges időpontra" írja ki. A lengyel alkotmány értelmében az elnökválasztást legalább 60 nappal megtartása előtt kell meghirdetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bartleby, 2020.05.07 00:41

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html