Komoly sikert értek el a lengyelek az EU-nál

Az Európai Unió pénzügyi támogatást nyújt a Baltic Pipe gázvezeték építéséhez, amelynek kulcsszerepet szánnak abban, hogy Lengyelország megszabaduljon az orosz gázimporttól.
Barabás Júlia, 2019. január 28. hétfő, 06:40
Fotó: Shutterstock

Ez unió 215 millió eurót (68,3 milliárd forint, valamivel több mint a budapesti Megyeri híd építési költsége) ad a Dániát és Lengyelországot összekötő Baltic Pipe gázvezeték megépítéséhez - adta hírül a Radio Poland hírportál. A beruházást felvették azok közé az energetikai infrastruktúra-fejlesztési projektek közé, amelyek finanszírozásából részt vállal az EU.

A gázvezeték lefektetésébe az Connecting Europe Facility (CEF) program forrásaiból tolják be a pénzt. Az Európai bizottság indoklása szerint a Baltic Pipe egy kétirányú gázáramlást lehetővé tevő offshore kapcsolat Dánia és Lengyelország között, amely kulcsfontosságú az energiabiztonság és az európai energetikai integráció szempontjából.

A lengyel gázvezeték-hálózatot üzemeltető Gaz-System és a dán Energinet energicég novemberben hozta meg a végső döntést a gázvezeték megépítéséről. A cél a Norvégiában termelt energiahordozó elszállítása Lengyelországba. A Baltic Pipe-nak kulcsszerepet szánnak a lengyel gázellátás diverzifikálásában, az orosz függőség felszámolásában. A vezetéképítés jövőre kezdődhet és 2022 őszéig tarthat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.28 23:18

"Az unió 215 millió eurót ... ad a Dániát és Lengyelországot összekötő Baltic Pipe gázvezeték megépítéséhez"

De jó hogy a lengyelek lázálmaira is jut az adónkból. Nehogy már a sajátjukkal verjék a csalánt. A projekt egyébként halvaszületett, a mélytengeri norvég gáz manapság versenyképtelen a költségek miatt, de ez ugye a halvaszületett Nabuccónál se volt akadály, lényeg hogy sok-sok milliárd eurót eltapsolhattak rá a brüsszeli bohócok az adónkból.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html