Lengyel fagyit nyal a magyar

Arról már hallottunk, hogy milyen finom és híres az olasz fagyi, a szerencsések még az orosz finomságokat is ismerik, de az igazán új információ, hogy a lengyel fagylalt exportja 2018 első hónapjaiban egyharmadával növekedett.
Barabás Júlia, 2018. augusztus 5. vasárnap, 11:17
Fotó: Napi.hu

A lengyel termelők tízszer több fagylaltot adtak el Horvátországban, mint egy éve, és ez csak egy példa az export gyors növekedésére - derül ki a Rzeczpospolita cikkéből. A termelők szerint a hazai piaci eladás szép nyugodtan növekszik, de az export minden várakozást meghalad.

A lengyel cégek fagylaltot szállítanak Afrikába, Dél-Amerikába, de az első helyen a német export áll. Megduplázódott a kivitel Franciaországba, amely immáron a lengyel fagyi a második legnagyobb vásárlója. A lengyel fagylalt tehát beutazza az egész világot - Iraktól Gambián át egészen az Antarktiszig -, és dacára a hiedelmeknek, a szállítással nincs probléma. A fagylaltok felhasználási ideje két év.

Az év öt hónapjában Lengyelország 71 millió euró értékben szállított fagylaltot a világba, ami 35 százalékkal több az elmúlt év azonos időszakának teljesítményénél. Egész évre az export értéke elérheti a 112 millió eurót. Magyarország a harmadik legnagyobb átvevője a lengyel fagylaltnak, ahova 29 százalékkal nőtt az export 2018 májusáig.

Elemzők szerint a hazai piac értéke 2, 03 milliárd zlotyt lesz a tavalyi 1,9 milliárd után. Ez azt jelenti, hogy 2020-ig évi négyszázalékos tempóban növekednek az eladások. Lengyelországban júniusban megdrágult a fagyi, nem is kevéssé: 4,6 százalékkal. Erre a tej, a vaj árának emelkedése ad magyarázatot.

A fotó forrása: Marton Szilvia/Napi.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gallaigabo, 2018.08.05 21:18

"a szerencsések még az orosz finomságokat is ismerik"
Úgy látszik, itt már nem csupán a fagyit kell nyalnia egyeseknek... Ismerem az orosz "finomságokat", köszi, meghagyom nektek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html