A lengyel termelők tízszer több fagylaltot adtak el Horvátországban, mint egy éve, és ez csak egy példa az export gyors növekedésére - derül ki a Rzeczpospolita cikkéből. A termelők szerint a hazai piaci eladás szép nyugodtan növekszik, de az export minden várakozást meghalad.

A lengyel cégek fagylaltot szállítanak Afrikába, Dél-Amerikába, de az első helyen a német export áll. Megduplázódott a kivitel Franciaországba, amely immáron a lengyel fagyi a második legnagyobb vásárlója. A lengyel fagylalt tehát beutazza az egész világot - Iraktól Gambián át egészen az Antarktiszig -, és dacára a hiedelmeknek, a szállítással nincs probléma. A fagylaltok felhasználási ideje két év.

Az év öt hónapjában Lengyelország 71 millió euró értékben szállított fagylaltot a világba, ami 35 százalékkal több az elmúlt év azonos időszakának teljesítményénél. Egész évre az export értéke elérheti a 112 millió eurót. Magyarország a harmadik legnagyobb átvevője a lengyel fagylaltnak, ahova 29 százalékkal nőtt az export 2018 májusáig.

Elemzők szerint a hazai piac értéke 2, 03 milliárd zlotyt lesz a tavalyi 1,9 milliárd után. Ez azt jelenti, hogy 2020-ig évi négyszázalékos tempóban növekednek az eladások. Lengyelországban júniusban megdrágult a fagyi, nem is kevéssé: 4,6 százalékkal. Erre a tej, a vaj árának emelkedése ad magyarázatot.

A fotó forrása: Marton Szilvia/Napi.hu.