Itt a példa az igazi fűtéstámogatásra

Lengyelországban tizenkét év alatt akkora összeget költenek a fűtési rendszerek korszerűsítésére, mintha minden egyes évben felépítenének egy a budapesti 4-es metrónál kissé hosszabb mertószakaszt.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 16. vasárnap, 07:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Lengyelországban szeptemberben indul a tiszta levegő plusz program, amelynek keretében a legszegényebb családoknál is le akarják cserélni a szénfűtésű kályhákat és szigetelik a lakásokat. A kormány erre 103 milliárd zlotyt (7,725 ezer milliárd forint, a budapesti 4-es metró költségének 17-szerese) szánt - adta hírül a gazeta.pl.

A kormány reményei szerint az ország be tudja hozni sokéves elmaradását a fűtési technológiák terén, emellett javíthatják a lengyel lakásállomány energetikai hatásosságát. A program 12 éves távlatra vonatkozik, ez alatt költenék el az említett összeget a kályhák, kazánok cseréjére és a hőszigetelésre.

A 103 milliárd részben támogatás (63 milliárd zloty), részben hitel (40 milliárd zloty). A hozzájárulás mértéke és formája a kérelmező jövedelmétől függ. A felső határ a segítséghez 53 ezer zloty (közel négymillió forint) lesz.

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint 5-6 éven belül már érzékelhető lesz a tisztább levegő a lengyel településeken.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK