Az 5500 amerikai katona lengyelországi jelenléte évi 50 milliárd dollárba kerül - ez a teljes költség, amelynek csak egy részét állják a vendéglátó ország adófizetői - írta az onet.pl. Donald Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök által nemrégiben aláírt szerződés értelmében az amerikai katonák állandóan jelen lesznek Lengyelországban. Létszámukat ezerrel növelték az eredeti 4500-hoz képest, hat városban osztják el őket, a központ Poznanban lesz.

A média és az önkormányzatok költségeit a hadügyminisztérium állja, ebben többek között olyan tételek szerepelnek, mint az infrastruktúra kiépítése, amely elméletileg nem kerülhet többe kétmilliárd dollárnál. A legnagyobb kiadást az amerikai légi bázishoz való alkalmazkodás jelenti, a létesítmény környezetének ugyanis meg kell felelnie az USA páncélos dandárjai által támasztott logisztikai követelményeknek.

Eközben a lengyeleknek pluszkiadást jelent saját hadseregük korszerűsítése is. Mariusz Blaszczak hadügyminiszter azt mondta, hogy hamarosan aláírják a hadsereg technikai modernizációjáról szóló szerződéseket, amelyek 15 évre szólnak. A modernizációs program a legnagyobb lesz az ország történelmében, értéke 185 milliárd zloty (13 ezer milliárd forint, a magyar GDP nagyjából fele).