Egyre jobban élnek a lengyelek

Egyre jobban élnek a lengyelek, az elmúlt évekhez képest egyre többen állítják, hogy jól megy nekik és idén is növelni akarják fogyasztásukat.
Barabás Júlia, 2018. július 22. vasárnap, 17:50
Fotó: Shutterstock

Ma már minden negyedik lengyel azt mondja, hogy jövedelme minden szükségesre elég, nem kell korlátoznia kiadásait. A leggyakrabban a fiatal, nagyvárosokban élő, jól képzett emberek állítják ezt - adta közre az Országos Hitelregisztráció adatait a Rzeczpospolita. Az intézet három évvel ezelőtt készült vizsgálatában még csak a lengyelek hét százaléka látta úgy, hogy a jövedelme mindenre elég.

A legtöbben a fiatalok közül gondolják ezt (43 százalék), ám a 25-34 év közöttiek sorában sok olyan szingli lehet, akik még a szülőkkel laknak, és nem kell családot eltartaniuk. A felsőfokú tanulmányokat végzettek között 42 százalék volt azok aránya, akik úgy látják, hogy nem kell korlátozniuk a kiadásaikat, míg a szakmunkásoknál ez a mutató megfeleződik.

Minden tíz megkérdezettből  három ember mondta, hogy idei helyzete pénzügyileg jobb, mint egy évvel korábban. A leggyakrabban a munkások és a diákok, a legritkábban a nyugdíjasok állítják ezt. A lengyelek több mint kétharmada úgy véli, hogy jövedelme növekedett.

A felmérésben részt vevők csaknem fele idén többet akar költeni, mint az előző években. Mindennek dacára a szakemberek felhívják a figyelmet az eladósodottak számának emelkedésére. Ez három év alatt öt százalékkal nőtt. Eközben jelentősen nőtt azok száma, akik szélsőséges szegénységként értékelik saját helyzetüket. Most a megkérdezettek kilenc százaléka mondta, hogy még a legszükségesebbekre sem elég jövedelme, míg három éve ez csak négy százalék volt ez az arány.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK