Pofont kaptak a lengyelek

A kedvező klímája miatt zöldség-gyümölcs nagyhatalomnak számító Lengyelország lakói arra ébredtek, hogy megdrágultak a zöldségek és megjelent a piacon a spanyol import.
Barabás Júlia, 2018. október 11. csütörtök, 18:00
Fotó: Shutterstock

A szárazság és a forróság idén nyáron még a lengyeleknél is annyira tönkretette a termést, hogy ősszel többet kell fizetni a zöldségekért - írja az onet.pl. Szeptember és október fordulóján az ország minden táján meg lehetett figyelni a zöldségek jelentős drágulását.

A koktél paradicsom 6-8 zlotyba, a szokásos piros paradicsom 4,5-5,5 zlotyba, a befőzni való uborka 4,75-5,5 zlotyba, a zöldbab 3,5-5,5 zlotyba, a piros étkezési paprika 3,5-4,5 zlotyba kerül kilogrammonként (egy zloty 75 forint). Drágábbak a tavalyinál a káposztafélék és a gyökérzöldségek és az emelkedő árak nyomán megindult a spanyol import.

Az idei szárazság kevésbé ártott a gyümölcsöknek, rengeteg az alma és a szilva, ezért ezek olcsóbbak. Az alma ára egyre gyorsabb iramban csökken, szeptember elején még 1,5 zlotyt kértek egy kilóért, október közepén viszont már csak 0,7-1 zlotyt. A hűség miatt nagyon gyorsan befejeződött az áfonya szezonja, ez persze az árra is hat: a tavalyi 20 zloty/kilogramm 40 zlotyra emelkedett.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK