Lengyel nem az euróra

A hivatalban lévő lengyel kormány a jelenlegi ciklusban nem fogja kezdeményezni az euró bevezetését - jelentette ki Henryk Kowalczyk, az Állandó Miniszterelnöki Tanács elnöke egy rádiócsatornának adott interjúban.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 30. csütörtök, 11:41
Fotó: Napi.hu

A politikus az euró bevezetéséről az interjúban feltett újságírói kérdésre adott válaszában úgy fogalmazott, hogy az ország gazdasági fejlettségének jelenlegi szintjén az nem lenne indokolt. Hangsúlyozta: az euró bevezetésére csak akkor kerülhet sor, ha a lengyelországi bérek vásárlóereje már kellőképpen megközelíti az euróövezeti bérek vásárlóerejét. Ehhez a lengyelországi átlagbérnek el kell érnie a havi 10 ezer zlotyt, (2350 euró), ami véleménye szerint úgy hét-nyolc év múlva következhet be - írja az MTI.

"Beata Szydlo kabinetje egészen biztosan nem fog belevágni az euró bevezetésébe a jelenlegi kormányzati ciklus alatt" - szögezte le Henryk Kowalczyk, hozzátéve, hogy a következő kormányzati ciklusban viszont már bármi megtörténhet. (Varga Mihály tavaly nyáron azt mondta, hogy akár négy éven belül lecserélhetjük a forintot euróra.)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK