Bezzeg a lengyeleknél van kórházi reform

Lengyelországban lehetővé teszik a betegeknek, hogy pontos adatok alapján összehasonlíthassák a kórházakat, mielőtt felkeresik valamelyiket.
Barabás Júlia, 2019. május 18. szombat, 18:27
Fotó: Getty Images

Lengyelországban júniustól minden páciensnek lehetősége lesz arra, hogy mielőtt kórházba megy, ellenőriznie az adott intézmény gyógyítási statisztikáját - írta a Business Insider Polska. Ebben egy új internetes portál fogja segíteni, amelyet az egészségbiztosító (NFZ) indít. (Ilyen adatok megismerésére Magyarországon jelenleg nincs lehetőség, a kórházi fertőzések számát sem közli az egészségügyi kormányzat intézményekre lebontva - a szerk.)

Kezdetben mintegy 20 paramétert adnak majd meg, például azt, mennyi a betegek kórházi tartózkodásának átlagos ideje, vagy mennyi ideig tart egy-egy műtét. További információkat találhatnak majd a betegek a szem- és daganatos műtétek szövődményeiről.

Az adatbázis segítségével a páciensek összehasonlíthatják az egészségügyi intézményeket, az ennek alapján hozott döntéseik a kórházak igazgatóira és az orvosokra is hatással lehetnek. A lengyel egészségbiztosító a brit NHS Digitaltól vette a példát a reformhoz, amely időnként különleges jelentéseket készít az egészségügyi intézményekről.

A lengyel sajtó megemlíti, hogy az NFZ 2018 óta gyűjti a szürkehályog utáni esetleges szövődmények adatait. Akkor vezettek ugyanis be az ilyen beavatkozásokra vonatkozó normákat. Emellett elrendelték, hogy minden egészségügyi intézménynek minden beavatkozás után maximum két héten belül kontrollra kell hívniuk a beteget, és ennek eredményéről nyilvános adatbázist kell vezetniük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.19 12:41

"Magyarországon jelenleg nincs lehetőség,"
Nincs biza, mert eleve nem választható sem kórház, sem orvovos..
A területileg illetékesség van, nem választási lehetőség.
Mondom, hogy hazugságországban élünk, mert vannak a törvények, és van a valóság, aminek semmi köze egymáshoz.
Ja, ha valakit megkensz, akkor fogadnak, de az nem választás volt, hanem bűncselekmény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.05.19 11:23

Hülyék ezek a lengyelek. Mindenki tudja, hogy minél nagyobb a nyilvánosság, az átláthatóság, annál nehezebb működtetni a korrupciót. Magyarország jobban teljesít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html