Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nők Sztrájkja szervezet tagjai, azok a lányok-asszonyok, akik az egyébként is szigorú abortusztörvény további szigorítása ellen tiltakoznak Lengyelországban, legutóbbi varsói tüntetésük alatt durván összecsaptak a rendőrökkel. Az egyik résztvevő nő elmondta a gazeta.pl portálnak, hogy az arcába fújták a gáz sprayt a maszkot viselő rendőrök.

Beszámolója szerint megpróbáltak a Szejm épülete előtt kapcsolatba lépni parlamenti képviselőkkel, hogy közvetítsenek a rendőrök és a tüntetők között, amivel meg akarták akadályozni a konfliktus elfajulását, ám a rendőrség lezárt minden utat. Ezzel lehetetlenné tette a demonstrálóknak, hogy elmeneküljenek, majd paprika sprayt használtak.

A rendőrök egy része civilben volt, nem volt jelvényük, vagy számuk sem, de botjaik és gázuk igen. Úgy kezdték akciójukat, hogy nem igazolták magukat, így a demonstrálók huligánoknak vélték őket. A protestálók mindaddig nyugodtan léptek fel, amíg erre nem került sor.

Elemzők szerint a kormány ezzel a viselkedéssel meg akarja félemlíteni az embereket, amiért a legfőbb felelősség Jaroslaw Kaczynskit, a vezető kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság elnökét, az ország tényleges vezetőjét terheli - írta az onet.pl. Ő rendőrségért felelős miniszterelnök helyettes is. Valamilyen oknál fogva annak a véleményének adott hangot, hogy vér tapad az ellenzék politikusainak kezéhez. Szymon Holownia ellenzéki képviselő szerint viszont ezek egy hisztérikus diktátor szavai.