Totális lázadásba mentek át a lengyel nők

Lengyelországban évente 150 ezer abortuszt végeznek évente - derül ki nem hivatalos adatokból -, egy-egy műtét elvégzése simán hatjegyű összegbe kerülhet a magánkórházakban.
Barabás Júlia, 2020. október 29. csütörtök, 19:38
Fotó: Napi.hu

Október közepe óta lázadnak a lengyel nők - sok férfi társaságában - az Alkotmánybíróság döntése ellen, amely szerint már jogellenes a magzat súlyos, és visszafordíthatatlan, illetve az életét veszélyeztető betegsége esetén is a művi terhességmegszakítás. Ezzel Európa második legszigorúbb abortusztörvényét hagyták jóvá.

A sajtóbeszámolók szerint egyre nagyobbak és elkeseredettebbek tüntetések, a demonstrálók nemcsak Varsóban, de Lengyelország nagy és kisebb városaiban is megjelentek. A mélyen vallásos lengyelek egy része már a templomokba is transzparensekkel vonul, hogy az egyháznak is kifejezzék véleményüket. Nehéz helyzetben van az államfő - most karanténban lévő - felesége, Agata Kornhauser-Duda, akihez nyílt levélben fordultak a nők, felróva neki, hogy ebben a kérdésben nem szólalt meg.

Lengyelországban a privát egészségügyi szolgáltatók becslései szerint évente 150 ezer művi terhesség-megszakítást végeznek, ezzel 300 millió z³oty (több mint 22 milliárd forint) adózatlan, feketejövedelmet termelve. A magánszolgáltatóknál az abortusz elvégzésének ára 400 és 2500 z³oty (26-167 ezer forint) között mozog, ami rosszabb anyagi helyzetben élő nők számára ez nem elérhető alternatíva.

A korlátozó abortuszszabályozás másik folyománya az abortuszturizmus. A szegényebbek Ukrajnába és Fehéroroszországba, a tehetősebb lengyel nők Németországba, Szlovákiába, Hollandiába és Angliába utaznak azért, hogy biztonságos és szabályos legyen a művi terhességmegszakítás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.10.30 12:12

Urrrak a papok kuruttyolják a békák!
Nincs még veszve Lengyelország. Csak az egyházat kel elküldeni a politikából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.10.30 10:54

Ez a minimum ! És velük együtt a fiak is csak menjenek, tüntessenek ! Ők is ott vannak, ahol a magzat terem !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html