Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A néhány ezres  varsói tiltakozás résztvevői abortuszpárti és kormányellenes jelszavakat skandálva az egyik belvárosi tértől haladtak a lengyel kormánypárt elnökének, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettesnek a Zoliborz negyedben álló háza felé.  Az akciót végül a szervezők felhívására befejezték.

A rendőrség figyelmeztette a tiltakozókat, hogy a járvány miatt gyülekezési tilalom van érvényben. Több tüntetőt őrizetbe vettek, egyeseket igazoltattak, pénzbírságokat szabtak ki. A tiltakozók egy csoportja összecsapott a rendőrökkel.

Kisebb-nagyobb részvételű feminista tüntetéseket Lengyelországban október 22-e óta szerveznek. Aznap az alkotmánybíróság a lengyel alaptörvénnyel meg nem egyezőnek minősítette azt az előírást, amely lehetővé teszi a terhesség mesterséges megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

Az egyelőre nem hatályos alkotmánybírósági döntés elleni tüntetések egy idő után kormányellenessé váltak, a feminista körökhöz más társadalmi csoportok is csatlakoztak. Így a vasárnapi tiltakozáson a járványintézkedések által érintett vállalkozók, köztük a górálok (hegyvidékek lakosai) is részt vettek. A lengyelországi hegyekben az idén egészségügyi szabályok betartása mellett üzemelhetnek a sípályák, de zárva tartanak a szállodák, ezért a helyi lakosok jelentős bevételkiesésre számítanak a téli idényben.