Az abortusztörvény és a covid miatti szigorítások ellen tüntettek a lengyelek

A beteg magzatok művi vetélését tiltó alkotmánybírósági döntés ellen tüntettek vasárnap több lengyel városban, köztük Varsóban a feminista mozgalom hívei; a fővárosi tiltakozáshoz a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt szigorításokat elutasító vállalkozók is csatlakoztak - írta az MTI.
Szepesi Anita, 2020. december 13. vasárnap, 19:46
Fotó: AFP

A néhány ezres  varsói tiltakozás résztvevői abortuszpárti és kormányellenes jelszavakat skandálva az egyik belvárosi tértől haladtak a lengyel kormánypárt elnökének, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettesnek a Zoliborz negyedben álló háza felé.  Az akciót végül a szervezők felhívására befejezték.

A rendőrség figyelmeztette a tiltakozókat, hogy a járvány miatt gyülekezési tilalom van érvényben. Több tüntetőt őrizetbe vettek, egyeseket igazoltattak, pénzbírságokat szabtak ki. A tiltakozók egy csoportja összecsapott a rendőrökkel.

Kisebb-nagyobb részvételű feminista tüntetéseket Lengyelországban október 22-e óta szerveznek. Aznap az alkotmánybíróság a lengyel alaptörvénnyel meg nem egyezőnek minősítette azt az előírást, amely lehetővé teszi a terhesség mesterséges megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

Az egyelőre nem hatályos alkotmánybírósági döntés elleni tüntetések egy idő után kormányellenessé váltak, a feminista körökhöz más társadalmi csoportok is csatlakoztak. Így a vasárnapi tiltakozáson a járványintézkedések által érintett vállalkozók, köztük a górálok (hegyvidékek lakosai) is részt vettek. A lengyelországi hegyekben az idén egészségügyi szabályok betartása mellett üzemelhetnek a sípályák, de zárva tartanak a szállodák, ezért a helyi lakosok jelentős bevételkiesésre számítanak a téli idényben.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2020.12.13 20:12

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.12.13 20:12

Azok az emberek, akik ezt a törvényt hozták, nem nevezhető embereknek. GYakorlatilag lassú kínhalálra és egy borzalmas életre ítélték ezeket a gyerekeket. Remélem a JÓisten minden erejével le fog sújtani rájuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html