Keményen adóztatnának a lengyelek is

A lengyel kormány a magyarhoz hasonlóan részben a költségvetési bevételek növelésével akarja ellensúlyozni a koronavírus-járvány nyomán megnövekedett kiadásait.
Barabás Júlia, 2020. április 13. hétfő, 14:35
Fotó: Reuters

A lengyel cégek már 200 ezer beadványt nyújtottak be, amelyekben a kormány segítségét kérik a koronavírus-járvány okozta gondjaik orvoslásához. A varsói vezetés arra számít, hogy a húsvétra ezekből a kérelmekből már 280 ezer lesz - mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Szejmben a Business Insider Polska tudósítása szerint. Véleménye szerint a járvány a világ- és Európa gazdaságának alapjait rengette meg.

- Az Európai Unióban elsősorban Nyugat-Európa szenvedte meg a járvány hatásait, ezért vissza kell térnünk azokhoz az előzetes ötletekhez, amelyeket Lengyelország már két éve hangsúlyoz a költségvetési bevételek növelése terén - fejtegette a kormányfő. Ezek közé tartozik a digitális adó, a pénzügyi tranzakciók adója, a szénadó vagy a nagy nemzetközi cégek megadóztatása.

Ez a csomag a visegrádi négyek egyedülálló javaslata. Ezeknek az indítványoknak az elfogadása az EU büdzséjébe milliárdokat hozhatna euróban, amit a vírussal való harcra lehetne fordítani - tette hozzá Morawiecki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.04.13 15:39

Édes Istenem! Csak politikus lehet ennyire hülye. Ezek azt hiszik, hogy a pénz a fán terem. Hogy bárkit, bármikor kifoszthatnak. Az úgy látszik eszükbe sem jut, hogy ennek az lesz a következménye, hogy a befektetők hanyatt homlok elkezdenek majd menekülni, gyárbezárások és kirúgások következnek a megnövekedett terhek miatt. A vállalkozások sem hülyék. A Tesco már elhagyta Lengyelországot. Menjen a többi is? Ahhoz van eszük, hogy a mások pénzét költsék. Azok az országok prosperálnak, ahol alacsonyak az adók, takarékos és visszafogott az államapparátus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html