Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A választási kódexnek megfelelően Lengyelországban az újonnan megválasztott államfő a nemzetgyűlés előtt tesz esküt a leköszönő köztársasági elnök utolsó munkanapján - írta az onet.pl. A rendezvényre mások mellett meghívják a volt lengyel államfőket miniszterelnököket, idén azonban több fontos vendég előre jelezte, hogy nem vesz részt az ünnepségen.

Sok ellenzéki politikus a választás lebonyolítása ellen tiltakozik ezzel, úgy vélik, hogy Duda inkorrekt feltététek között győzött. az állami média agyontámogatta és a kormány helyett ígért szociális juttatásokat a választóknak. Akik biztosan nem lesznek ott: Lech Walesa, Nobel békedíjas volt elnök, a Szolidaritás szakszervezet legendás vezetője, Bronislaw Komorowski, a 2014 előtt hatalmon lévő államfő, Ewa Kopacz, Leszek Miller, Woldzimierz Cimoszewicz és Donald Tusk volt miniszterelnökök. Nem lesz jelen Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, Duda elnökválasztási ellenfele sem.

Lengyelországban az elmúlt évtizedekben többször előfordult, hogy az államfői beiktatáson nem voltak jelen fontos politikusok, akik így akarták kifejezni nemtetszésüket a választott hatalommal szemben. Például  2015-ben Duda eskütételekor nem volt ott Tusk, akit volt miniszterelnökként hívtak meg, 2010-ben pedig Jaroslaw Kaczynski a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság elnöke hiányzott Komorowski eskütételéről, mondván, hogy csak azért lehet elnök, mert az őt megelőző államfő,  Kaczynski testvére, Lech meghalt a szmolenszki légi katasztrófában.