A varsói kormány a szénbányák bezárásán dolgozik, miközben Lengyelországba hajók sokasága érkezik importált szénnel véli - idézte az Augusztus 80. szakszervezet levelét a Business Insider Polska. Az érdekvédők Mateusz Morawiecki kormányfőnek címezték levelüket, azt kérdezve, hogyan lehetséges a radikális jobboldali és határozottan oroszellenes Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása alatt az orosz szénimport "szégyenletes módon" rekordot döntött.

Fújnak a külföldi szénre

A szakszervezet szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy azt állítják: az importált szén olcsóbb. Az érdekvédők úgy látják, hogy ez szimpla hazugság. Hogy egy őket igazoló számot is hozzanak, megjegyzik, hogy 2010-2019 között a lengyel szén ára 42 százalékkal volt alacsonyabb az importált szén áránál.

Még februárban Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes azt monda, a kormány mindent megtesz, hogy az energetikai cégek lengyel szenet használjanak. Ennek ellenére az energetikai cégek az elmúlt bő hét hónapban mintegy 200 ezer tonnát Oroszországból, 100 ezret pedig Kolumbiából hozattak be hajókkal. A szervezet úgy látja, hogy eközben a kormány szép csendben likvidálni akarja a szénbányákat Sziléziában.

Az egyik jó, a másik nem

A szakszervezetiek azt is kérdezik, hogyan lehetséges, hogy az orosz gáz rossz,de az orosz szén az jó. Ezzel arra utalnak, hogy a lengyel kormány meg akar szabadulni az Oroszországból származó gázimporttól. Norvégiából, az USA-ból és más forrásokból származó gázzal akarják helyettesíteni az oroszországi importot.

Az Augusztus 80 szakszervezet szerint az importált szén ára és ezzel együtt az annak elégetésével előállított elektromos energia ára is jelentősen emelkedni fog, miközben Szilézia lakói elvesztik a munkahelyüket, és nem lesz miből megélniük. A szakszervezet ezért úgy döntött, hogy augusztus 28-ra tüntetést szervez Varsóban. Ez lesz a koronavírus-járvány kitörése óta a legnagyobb demonstráció.