A lengyel kormány olyan európai országok állampolgárainak akarja megkönnyíteni a letelepedést, akik 225 éve nem létező államok lakóinak leszármazottai - adta hírül a Business Insider Polska. Az öt éve hatalmon levő Jog és Igazságosság (PiS) kormánya még mindig nem dolgozta ki Lengyelország migrációs politikáját, noha néhány éve Lengyelországba érkezik az unión kívüli országokból a legtöbb vendégmunkás.

Michal Dworczyk kancelláriaminiszter beszámolója szerint most a olyan jogszabályon dolgoznak, amely megkönnyítené az I és a II. köztársaságban élők leszármazottainak a letelepedést, amennyiben azok kinyilvánítják Lengyelországgal levő kapcsolatukat. Ez a lépés segítséget nyújthat Lengyelországnak az elöregedés elleni harcban.

Bő egy hónap múlva, október 24-én lesz éppen 225 éve, hogy Ausztria, Poroszország és Oroszország megállapodtak az I. lengyel köztársaság végleges felosztásáról. A teljesen szuverén II. köztársaság kikiáltására 123 évet kellett várni. A több száz évvel ezelőtti származást - az I. köztársaságból való leszármazottságot - nagyon nehéz lesz igazolni, ugyanakkor nagyon sokan éltek az akkor Lengyelország területén, azaz viszonylag sokan kihasználhatják a lehetőséget.

A kormány előrejelzése szerint 2030-ra mintegy négymillió dolgozó fog hiányozni az országban a munkaerőpiacról. Az eddigi tervek arról szóltak - bár ezek csak sajtóinformációkból derültek ki -, hogy a kormány ezt a lyukat szakmailag inaktív emberekkel és munkanélküliekkel akarta betölteni. A szakemberek évek óta sürgették a migrációs politika kidolgozását, az ugyanis szemben az előbbivel ez reális választ adhat a munkaerőhiányra.