Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) becslése szerint az elmúlt tíz évben immár második éve csökken azoknak a lengyeleknek a száma, akik elhagyták az országot. A legtöbben elsősorban a brexit miatt akarnak visszatérni hazájukba - derül ki a Business Insider Polska cikkéből. Ennek ellenére az emigránsok száma együttesen még mindig meghaladja a kétmilliót. A legtöbben Németországba és Nagy-Britanniába mentek.

A GUS adatai szerint 2019 végén 2 millió 415 ezer lengyel élt 20 országban Lengyelországon kívül. Ez a szám 40 ezerrel kevesebb, mint 2018 végén, és ez már a második csökkenést hozó év volt a GUS adataiban, ugyanis 2018-ban 95 ezerrel kevesebben hagyták el az országot, mint 2017-ben. A brit szigettől két év alatt 11 ezer lengyel vett búcsút.

A GUS szerint a briteknél még mindig 678 ezer lengyel él. Egy másik adat szerint a 2020 júniusáig letelepedést kérő lengyelek száma megközelítette 720 ezret. Immáron a lengyel a legnagyobb külföldi közösségaz Egyesült Királyságban, csak utánuk jönnek a románok 600 ezerrel és az olaszok 372 ezerrel. Ugyanakkor érdekes, hogy a 2019-es év elemzése azt mutatta, hogy csaknem minden uniós országból - Hollandia kivételével - jöttek el lengyelek. A hollandok után a második helyen, ahova több lengyel emigrált, Norvégia áll.