Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre gyorsabb ütemben néptelenednek el a lengyel városok - idézte a gazeta.pl a Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) jelentését. A PIE csaknem 300 város képviselőnél érdeklődött a településük demográfiai helyzetéről. A válaszokból az derült ki, hogy a városok 45 százaléka küzd az elnéptelenedés problémájával.

Az országnak vannak olyan területei, ahol különösen rossz a helyzet. A legnagyobb az elnéptelenedés a lublini és a lódzi vajdaságban - 65 és 64 százalékos. A kis- és a közepes városok több mint fele panaszkodik a problémára a lengyel Kárpátalján, az opolei és a sziléziai vajdaságban. A helyzet kevésbé rossz a tengerparti vajdaságokban, ahol a városok elnéptelenedése összekapcsolódik a falvakban akók számának enyhe növekedésével.

A falvak népességnövekedését a statisztikai hivatal adatai is alátámasztják. Ezek szerint ha a városokban folytatódik a népesség csökkenése, míg a falvak lakossága stabil marad, akkor 2050-ben a lengyelek 45 százaléka fog az utóbbiakban élni. Egyébként 2012-2018 között a lengyel népesség 127 ezerrel csökkent. A statisztikai hivatal jelentése azt jelzi előre, hogy a lengyelek száma drámaian esik és ez a trend tartós lesz. A következő 25 évben 2,8 millió lengyellel lesz kevesebb.