A bejelentett intézkedések a "piros" és "sárga" járásokat érintik, vagyis olyan térségeket, ahol korábban a két hét folyamán több mint 12, illetve 6-12 új esetet jegyeztek 10 ezer lakosra számítva. Jelenleg a 380 lengyelországi járás közül kettő minősül "pirosnak", 18 pedig "sárgának".

A piros járásokban eddig is érvényes intézkedések mellett korlátozni fogják a vendéglátóipari cégek nyitvatartását, az éttermeknek, a bároknak este 10-kor kell bezárniuk.

A sárga zónákban viszont életbe lép az eddig csak a piros járásokban alkalmazott, a szájmaszk szabadtéri viseléséről szóló rendelkezés. Az ország más részeiben csak a zárt terű nyilvános helyeken kötelező a száj és az orr eltakarása.

A piros járásokban megmarad a gyülekezésekre és az esküvőkre vonatkozó 50 fős létszámkorlátozás. A sárga zónákban százról 75-re, országszerte 150-ről százra szűkítik ezt a keretet.

Niedzielski jelezte: a fertőzések napi növekménye a közeljövőben ezer felett maradhat a közel 38 millió lakosú Lengyelországban. Az egészségügyi tárca kedden 1326 új fertőzésről számolt be, míg pénteken 1587 új esetet jegyeztek, ami a legmagasabb napi növekmény volt a koronavírus-járvány kitörése óta. A járvány idején a legtöbben - negyvenen - április 24-én hunytak el, kedden viszont 36 halálos esetről adtak hírt. Az elhunytak közül 30-an krónikus betegségekben is szenvedtek.

A kórházakban a koronavírus miatt 2399 embert kezelnek, 141 Covid-19-beteg van rákapcsolva lélegeztetőgépre. Egy nap alatt a kórházban kezeltek száma 94-gyel, a lélegeztetőgépre rászorulók száma 11-gyel emelkedett.