Az onet.pl hírportál értesülése szerint a lengyel Polgár Platform (PO), a legnagyobb ellenzéki párt eddigi államfőjelöltje, a Szejm egykori marsallja, a korábbi PO-kormány szóvivője, Malgorzata Kidawa-Blonska visszalépett a jelöltségtől. A portál információját PO-s források megerősítették.

Ezzel egyben el is kezdődtek a találgatások arról, ki léphet a helyére. Az igaz, hogy az utóbbi felmérések szerint Kidawa-Blonska alig ért volna el az elnökválasztáson két százalékot, de állítólag nem ez volt az oka a visszalépésének, hanem férjének ellenállása. Az onet forrásai szerint a PO egy ideje már gondolkodott az elnökjelölt cseréjén.

A legjobb esélyei az elnökjelölt szerepének átvételére két politikusnak vannak. Egyikük Magyarországon is ismert, Radoslaw Sikorski volt külügyminiszter és volt Szejm-elnök, másikuk Rafal Trzaskowski politológus, Varsó főpolgármestere. Az új jelöltek közül Trzaskowski a felmérések szerint ugyanolyan jól szerepelne a választáson, mint az egykori miniszterelnök, Donald Tusk, aki azonban a várakozásokkal ellentétben Brüsszelben maradt. Sikorskit azért veszik figyelembe, mert a volt külügyminiszter intenzív lobbizik a PO-n belül. Más kérdés, hogy az új választási törvény, amelyet a kormánypárt a Szejm elé akar terjeszteni, megnehezíti a jelöltek cseréjét.