Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel ellenzéki Polgári Platform új államfőjelöltje, Rafal Trzaskowski neve Lengyelországban nagyon is ismert, már csak azért is, mert ő Varsó főpolgármestere. A mérsékelt jobboldali párt, amely az ellenzék legnagyobb politikai ereje, azért kényszerült új jelöltet állítani, mert előző választottja, Kidawa-Blonska korábbi kormányszóvivő a felmérések szerint alig pár százaléknyi voksot kapott volna, és visszalépett.

Trzaskowski politológus végzettséggel rendelkezik és angol szakon is végzett. Oxfordban és Párizsban tanult, de doktori diplomát Varsóban szerzett. A fővárost 2018-tól irányítja. Bár még azt sem tudni, mikor és milyen formában bonyolítják le az államfőválasztást Lengyelországban, a jelöltek készülnek. Trzaskowski például interjút adott a TOK FM rádiónak. Ebben mindjárt az egyik legérzékenyebb kérdést szegezték neki: mit kezdene a leszállított nyugdíjkorhatárral.

Ne essünk túlzásokba!

Válasza szerint nem támogatná a korhatár emelését, de jónak tartaná a rendszer rugalmassá tételét. E szerint mindenki választhatna, hogy korábban akar-e visszavonulni alacsonyabb nyugdíjjal vagy később magasabbal. Elmondta azt is, hogy a munkahelyek megvédését tartja a legfontosabbnak, ami háttérbe szorítja a nyugdíjba vonulás rugalmasságát is. Nem lehetnek vakok a lengyelek a társadalom elöregedésének problémájára!

Trzaskowski bevállalta azt is, hogy az úgynevezett 500 plusz program megszigorítása mellett szállna síkra. Ebben a programban a családi pótlékot minden második, harmadik stb. gyermek után 500 zlotys (40 ezer forint) plusztámogatással egészítették ki, majd ezt kiterjesztették az első gyermekekre is. A főpolgármester elnökként az első gyermekek után járó plusz visszavonását támogatná vagy a családok jövedelméhez kötné a juttatást, mert túl nagy pluszterhet rak a költségvetésre.