A lengyeleknek sikerült, ami a Fidesznek nem

A lengyel ellenzéki kereszténydemokrata pártnak, a Polgári Platformnak szemben a Fidesszel sikerült vezetői pozíciót szereznie az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában, sőt ennél többre is számíthatnak.
Barabás Júlia, 2019. június 6. csütörtök, 11:51
Fotó: Reuters

Az Európai Néppárt (EPP) sikerként könyveli el, hogy a pártcsalád tagszervezetei - köztük a a magyar kormánypárt - újraválasztották európai parlamenti frakciójuk vezetőjének Manfred Webert, a német CSU politikusát, mert úgy vélik, hogy ez a képviselőcsoport egységét fejezi ki. Ezzel egyidejűleg a Polgári Platform (PO), a lengyel ellenzék legnagyobb politikai ereje sikerként értékelheti, hogy továbbra is egy hozzá tartozó politikus töltheti be az egyik frakcióvezető-helyettesi posztot - jelentette a Rzeczpospolita. (A Fidesznek felfüggesztése miatt nem volt esélye vezetői poszt szerzésére.)

Az Európai Tanács jelenlegi vezetője, Donald Tusk után egy másik volt miniszterelnökük, Ewa Kopacz nyerte el EPP-s képviselőtársai bizalmát. Kopacz egyébként éppen Tusktól vette át a varsói kormány vezetését 2014 szeptemberében, előtte a Szejm elnöke, ezt megelőzően egészségügyi miniszter volt. Az EPP frakcióvezető-helyettesi székében a PO delegáltjaként korábban Tadeusz Zwiefka ült, aki először 2004-ben került be az Európai Parlamentbe.

Kopacz az EP-ben és a frakcióvezetői poszton debütálva arról beszélt, hogy bár a parlament képviselői Európa minden részéből érkeztek, összeköti őket egy közös hivatás, nevezetesen az Európai Unió értékei iránti elkötelezettség. Sajtóinformációk szerint további siker várhat a lengyelekre: Kopacz a kereszténydemokraták jelöltje lehet az Európai Parlament elnökhelyettesi posztjára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

susu69, 2019.06.06 17:09

Ez hazugság, ugyanis a néppárti tagságnak semmi köze sincs a néppárti frakcióhoz. Tehát attól, hogy a Fidesz felfüggesztette a EPP tagságát, a frakcióban még tölthet be poziciót. Kár, hogy a Napi.hu ilyen hamis hírekkel - vagy tudatlansággal - traktálja az olvasót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html