Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia farmerek dühösek, arra panaszkodnak, hogy az uniós pénzeken nevelt lengyel alma elveszi az piacukat - írta a Business Insider Polska. A lengyelek azt felelik, hogy tisztességes piaci versenyben értékesítik a termékeiket Franciaországban.

Az ügy háttere, hogy 2018 augusztusa és 2019 februárja között tizenkétszeresére nőtt a Lengyelországból érkező import. A tél végén 13,9 tonna almát vettek a franciák, míg egy évvel korábban még csak k1,16 tonnát.

A szakértők azzal vádolják a lengyelországi farmereket, hogy az elmúlt tíz évben uniós támogatásból építették ki az almatermő gazdaságaikat, ennek köszönhető, hogy Lengyelország a világ második legnagyobb almatermelője lett.

Mivel a 2014-es ukrajnai orosz beavatkozás nyomán bevezetett nyugati szankciókra válaszul Moszkva korlátozta az európai élelmiszerek importját, a lengyel termelők elvesztették legnagyobb piacukat, Oroszországot. Ezért új exportlehetőségek után kellett nézniük.

A lengyelek szerint ezzel csak be akarják feketíteni az árujukat, amivel szembe fordíthatják velük a lehetséges vevőiket.