Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország az orosz gázért évente egymilliárd zlotyt (75 milliárd forint, valamivel több, mint a Megyeri híd ára) fizetett, ami fájóan hiányozhat majd az exportőrnek, amikor az ország szakít az orosz gázfüggőséggel - állapította meg Piotr Wózniak, a legyen PGNiG gázszolgáltató cég elnöke a Business Insider Polska tudósítása szerint. Hozzátette ehhez, hogy cége várakozásai szerint az oroszok barátságtalan választ adhatnak erre, amíg még vásárolnak tőlük gázt.

Varsó és Moszkva hosszú távú szállítási megállapodását, a jamali szerződést a 2022 utáni időszakra nem hosszabbították meg, ám addig még két év van hátra. Ezen belül a 2020 különösen nehéz lesz, miután lejár az Ukrajna és Oroszország közötti gáztranzitszerződés, amit az orosz Gazprom gázmonopólium nem akar meghosszabbítani. Eközben a lengyelekhez részben ebből az irányból érkezik az energiahordozó.

Jövő májusban a lengyel-orosz tranzitszerződés is lejár, és nagy kérdés, hogy ezután milyen feltételekkel folytatódhat ez a jó bevételt hozó gazdasági megállapodás. A cég a 2016-os helyzethez hasonló problémákra készül, amikor az oroszok vízzel kevert gázt pumpáltak a vezetékekbe, ami súlyos károkat okozott. Most tisztítóberendezésekkel készülnek egy ilyen barátságtalan húzásra.

Csapás a szénre

A jövő nem csupán a gáziparban lesz nehéz Lengyelországban, hanem a szénbányászatban is. Lengyelország egyik legnagyobb tőkecsoportja, a szénnel, gázzal, árammal foglalkozó PGE ugyanis visszalépett azoktól a megbeszélésektől, amelyek alapján részt vett volna az Ostrolekában építendő új, 1000 megawatt áramtermelő kapacitású blokk építésében. (A paksi atomerőmű kapacitása kétszer ekkora.)

A PGE-csoport az elektromos energia 43 százalékát termeli Lengyelországban, ráadásul a hazai megújuló energia 9 százalékát is.Elosztórendszere Lengyelország felületének nagyjából 40 százalékát szövi át.