Az, hogy a lengyel gazdaság recesszióba csússzon, már-már az elképzelhetetlen fogalomkörébe tartozik. A rendszerváltást követő átalakulás óta egyszer volt erre példa, 2001-ben, Lengyelországba még a 2008-2009-es világgazdasági válság, illetve az eurózóna krízise sem gyűrűzött be.A szakértők most mégis azt találgatják, hogy a GDP 2019 utolsó negyedben zsugorodhatott, és ha ez folytatódik 2020 első három hónapjában is, akkor technikai értelemben recesszióról beszélhetnénk - írta Business Insider Polska.

Az utolsó negyedévben 2016-ban zsugorodott a gazdaság, de ezt nem követte 2017-ben a folytatás, így elmaradt a recesszió. Bár 2019 egészében az előzetes becslés szerint négy százalékkal nőtt a lengyel GDP, az utolsó negyedévben meglepően gyengén alakult a fogyasztás, ami rossz előjel, és a szakértők úgy vélik, hogy az idei első negyedév még rosszabb lehet, mert nőtt az elektromos energia ára és a minimálbér, ami megdobta a vállalatok költségeit és visszaveti a beruházásaikat.

Ehhez járul még az év eleji Irán-USA konfliktus, majd a koronavírus-járvány kitörése, amelyek a lengyel gazdaság külső környezetét rontják. Ha a végleges adatok is azt mutatnák, hogy beköszönt a recesszió, az rosszkor jönne Andrzej Duda államfőnek, akinek májusban a választók elé kell állnia, hogy felhatalmazást kérjen elnöki tevékenysége folytatására.