Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Többe került a karácsony a lengyeleknek a tavalyinál, megdrágult például a mák: a mákos bejgli náluk is elmaradhatatlan, viszont nem nagyon ismert és kevéssé elterjedt annak diós változata. A mák kilója a tavalyi 11 zloty után idén 19 zlotyba (1400 forint) kerül - adta hírül a gazeta.pl. Emellett a hagyma, a sárgarépa vagy éppen az ünnepi asztalról sokféle formában elmaradhatatlan fehér káposzta is drágult.

Fájdalmasan érint számos háztartást a burgonya drágulása, hiszen annak ára akár a tavalyi kétszerese is lehet, bár ez nem dönti romba a családok büdzséjét. Nőtt a gomba ára is, pedig ez az egyik fő étele a karácsonyi vacsoráknak. Drágult a liszt, csaknem hat százalékkal, a csokoládé és a kakaó négy százalékkal kerül többe.

Olcsóbb viszont a cukor és az alma - az utóbbi ára felei a tavalyinak. Ezt egyébként kifogásolják a termelők, mondván: ma már a rágógumi is drágább, mint az alma, ami a világon sehol nem fordulhatna elő. Mint a statisztikai hivatal jelentéséből kiderül, zöldségek összességében körülbelül három százalékkal drágultak az előző évihez képest.

Állítólag a nagy és hosszú nyári forróság miatt drágul a ponty és nő a többi hal ára is. Ezek szintén elengedhetetlenek a lengyelek ünnepi asztaláról. A hús és a felvágott ára hasonló a tavalyihoz, mi több a sertéshús még kicsivel olcsóbb is lett. Az üzemanyag drágulása miatt az ünnepi látogatások is többe fognak kerülni. Egy éve a 95-ös benzin literjéért átlag 4,60 zlotyt kellett fizetni, míg idén az ár elérheti az 5,15 zlotyt (387 forint) is.