A radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PIS) kormánya által az elmúlt 12 hónapban bevezetett adó- és bérváltoztatások kétségbeejtő helyzetbe hozzák a lengyelországi önkormányzatokat - írta a Business Insider Polska alapján a Rzeczpospolita. Varsó ellenzéki főpolgármestere, Rafal Trzaskowski októberben az Onet.pl-nek már elmondta, hogy szerinte a PiS választási ígéreteit és osztogatását a városok lakói fogják megfizetni.

Hozzátette ehhez hogy a PiS által ígért adócsökkentés a lengyel fővárosnak több mint 800 millió zlotyba kerül. Az önkormányzatok egyik legfontosabb bevétele ugyanis az adókból a helyhatóságoknál maradó jövedelem. Mivel lecsökkentették a személyi jövedelemadót és a társasági nyereségadót, továbbá felemelték az adó alól mentes jövedelemhatárokat, óriási összeg esik ki az önkormányzatok büdzséjéből 2020-ban. Eközben nagyobbak a kiadásaik, például a tanári fizetések nőnek, amit nem pótol az oktatási minisztérium. Emellett a minimálbér is nő.

Varsó nem az egyetlen város, amely felfigyelt a csökkenő jövedelmekre. Krakkónak a változások 200 millió, Szczecinnek 90 millió zlotyba kerülne, Czestochowa jövedelme pedig nagyjából 70 millió zlotyval csökkenhet. A problémával a kisebb városok is küzdenek, a 70 ezer lakosú Ostrów Wielkopolskiban például a képviselő-testület kénytelen felemelni az ingatlanadót.