"Robban" a kormány Lengyelországban

Az európai parlamenti választások szabályosan "szétrobbantják" a kormányt Lengyelországban, mert számos miniszter távozik az Európai Parlamentbe, akiket pótolni kell.
Barabás Júlia, 2019. június 4. kedd, 06:20
Fotó: Pixabay

Az európai parlamenti választások után át kell alakítani a lengyel kormányt, ugyanis sok miniszter mandátumot szerzett, és Brüsszelbe távozik - írta a Rzeczpospolita. A lap úgy tudja, hogy Mateusz Morawiecki kormányfő azt akarja, hogy lemondjon Teresa Czerwinska pénzügyminiszter is - a lengyel média ezt a változást tartja a legfontosabbnak.

Czerwinska lemondásáról már március végén elkezdtek beszélni, amikor a miniszter asszony nem jelent meg a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) konvencióján, amelyen Jaroslaw Kaczynski pártelnök bejelentette a kormány osztogatásait. A kommentárok szerint Czerwinska, ellenezte az állam kiadások növelését. Még azt is felvetették, hogy konfliktusba került a miniszterelnökkel és a PiS elnökével. Olyannyira, hogy a bukmékerek már jóval a választás előtt fogadtak lemondására.

Most az a kérdés, ki kerül a helyére. Számos személy neve felmerült. A Rzeczpospolita szerint az egyik jelölt Marek Dietl, aki a tőzsde elnöke, de lehet valaki Czerwinska jelenlegi helyettesei közül is. Sokan tippelnek Leszek Skiba pénzügyi államtitkár-helyettesre, illetve az államkincstár vezetőjére, Marian Banasra.

A pénzügyi tárca vezetőjén túl elveszítheti pozícióját Beata Szydlo miniszterelnök-helyettes, hiszen EP-mandátumot szerzett, de távozhat a belügyminiszter, Joachim Brudzinski csakúgy, mint Elzbieta Rafalska család-, munka- és társadalompolitikai miniszter. Ugyanez a helyzet az oktatási miniszterrel, Anna Zalewskával és e a kormányszóvivővel, Joanna Kopcinskával.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2019.06.04 10:31

Tipikus szenzációhajhász vágyvezérelt újságírás. Egyrészt van egy előre tervezett európai parlamenti lista, amiről tervezetten mennek a politikusok Brüsszelbe, másrészről van 1, azaz 1 darab minisztercsere.
Ez aztán a robbanás kedves liberális szélsőséges pina.hu!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html