Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország felgyorsítja a szovjet időkből visszamaradt MiG-29-es és Szuhoj-22-es harci gépei lecserélését - idézte a flightglobal.com a Mariusz B³aszczak védelmi miniszter bejelentését. (Képünk illusztráció.) Bár régóta meg akarnak szabadulni az orosz technikától, egyelőre csak a folyamat felpörgetése mellett döntöttek.

Varsó olyan repülőgépet keres az említettek helyére, amely több feladatot képes ellátni, azaz légi, földközeli harcra is képes, emellett bizonyos tengeri küldetések ellátására is bevethető. A pályázatot a részletek pontosítása után a jövő év februárjában írhatják ki, az első új gépek 2024-ben szállhatnak le lengyel földön.

A pontos követelmények ismertének hiányában az üzlet iránt érdeklődő repülőgépgyártók standard ajánlataikat ismételték el. Az amerikai Boeing F-15-ös vagy F/A-18E/F gépekkel szállhat harcba. A Lockheed Martin az annak idején a magyar légierőnek is felajánlott F-16-ossal nyomul, az Eurofighter konzorcium pedig Typhoonját ajánlja a lengyelek figyelmébe. Természetesen harcba szállna a svéd Saab is a magyaroknak eladott Gripen E változatával.