A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti (EP) képviselői követelik a Katarina Barley EP-alelnök lemondását azért, mert az szükségesnek tartja Orbán Viktor magyar miniszterelnök "pénzügyi kiéheztetését" - erősítette meg a lengyel konzervatívok EP-csoportjának  vezetője, Ryszard Legutko. A PiS az EP vezetősége elé terjeszti indítványát Barley visszahívásáról - adta hírül a gazeta.pl.

Szeptember utolsó hetében a Deutschlandfunk német rádiónak adott interjújában Barley, aki korábban német igazságügyi miniszter is volt, arról beszélt, hogyan kellene elérnie az EU-nak, hogy a tagállamokban tiszteletben tartsák a jogállamiságot. Véleménye szerint pénzmegvonással lehetne jobb belátásra kényszeríteni a kormányokat. Ahogy fogalmazott "ki kell éheztetnünk pénzügyileg Orbán Viktort, mert "neki is szüksége van pénzre".

Később kiderült, hogy a politikus a lengyel és a magyar vezetés pénzügyi sarokba szorításáról beszélt, a PiS már ezt megelőzően döntött arról, hogy a magyar kormány mellé állva kezdeményezi Barley lemondatását. A politikus egyébként később finomította véleményét, azt mondta, hogy az európaiaknak az az érdeke, hogy az uniós támogatások ne segítsenek olyan kormányoknak, amelyek rendszerszerűen megsértik a jog uralmának szabályát.