Veszélyes is lehet a minimálbér emelése

Több száz ezer munkahely veszhet el, ha a lengyel kormánypárt betartva választási ígéretét gyors tempóban növeli a minimálbért. Ez nem feltétlenül elbocsátásokat, hanem az új munkahelyek teremtésének elmaradását jelentené.
Barabás Júlia, 2019. október 23. szerda, 07:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Ha a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) betartva választási ígéretét 2024-ig bruttó 4000 zlotyra (295 ezer forint) emelné a minimálbért, akkor a versenyszférában 200 ezerrel kevesebben dolgoznának, mint ha a legalacsonyabb béreket az eddigi tempóban növelnék - idézte a Rzeczpospolita a Crédit Agricole Bank Polska szakértői elemzését.

A minimálbér az idén 2250 zloty, ami 7,1 százalékkal magasabb a tavalyinál. Ha ezt továbbra is ebben tempóban emelnék a következő öt évben, akkor 2024-re csak bruttó 3177 zlotyt érné el. Az átlagbér ebben esetben a versenyszférában 46 százalékát tenné ki, szemben a mostani 43,5-hez képest, ami bérfeszültséghez vezetne.

A PiS azonban már jövőre 2600 zlotyra növelné a minimálbért, ami a szakemberek véleménye szerint felgyorsítaná az átlagfizetés emelkedését is. Ezzel együtt öt év múlva a minimálbér az átlagbér több mint 56 százaléka lenne, ez pedig negatívan hatna a legkevésbé képzett munkások alkalmazására. Fékezné ugyanis legalacsonyabb bért kínáló munkahelyek teremtését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.10.23 13:58

@Mekelekke:
Ez miert baj? Egyreszt az osszeszerelo munkat vigyek mashova, masreszt a videk eletkeptelen, a varosokban van a jovo. Felesleges falvakra es a kisvarosokra kolteni a penzt, mert sose jon vissza. A 10000 lakos alatti telepulesek kihalasra vannak itelve. Nemcsak magyarorszagon, hanem a vilagon mindenhol. Nem erik el, ugyanis az onfenntartashoz szukseges szintet. A 21. szazad mar nem a falvakrol szol.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.10.23 13:03

Magyarországon minden minimálbér emeléskor munkahelyek ezrei szűnnek meg (pont a legszegényebb vidékeken). Miből gondoljuk, hogy a lengyeleknél ez másképpen van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html